Kültér, kert

Szenvedélyünk a gyep – avagy fűnyírási tanácsok kánikulában

A gyep, a pázsit a nyáron mutatja a legszebb arcát. Ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő gondozás, nem mindegy ugyanis, hogy milyen gyakran nyírjuk, mikor tesszük ezt, vagy mikor locsoljuk, vagy éppen mennyi tápanyaggal látjuk el időről időre – különösen kánikula idején.

1. Fűnyírás csakis az este

A kánikulában fűnyírást ajánlott az esti órákra, vagy borúsabb napokra időzíteni. A fű növekedésének intenzitásától függően egy-két hetente ajánlott a fűnyírást elvégezni, ami előtt 24 órával már ne öntözzük meg a gyepet. A fűnyírás első lépése a szegélynyírás, csak ezt követően haladjunk végig a fűnyíróval a teljes gyepfelületen.

2. Vágási magasság

Kánikulában a gyep is lassabban regenerálódik, így érdemes a vágási magasságot 4-5 centiméterre beállítani. Nagy segítségünkre lehet ebben egy olyan fűnyíró, amelyen a vágási magasságot egy mozdulattal meg tudjuk határozni. Amennyiben 8 centiméternél magasabb a fű, a nyírási munkálatokat két részletben, elsőként magasabb, majd alacsonyabb vágási szinten végezzük el.

3. Öntözés kora reggel

A száraz nyári időszakban a gyepnek is több vízre van szüksége, ezért rendszeresen öntözni kell. Ha csodás gyepet szeretnénk, kiemelkedően magas hőmérséklet esetén naponta, átlagos nyári napokon hetente négy-öt alkalommal, a kora reggeli órákban, a megszokottnál kissé hosszabb ideig öntözzünk. Azért reggel, hogy a fű közül a víz elpárologhasson, nehogy gombásodást okozzunk az öntözéssel.

4. A gyepszellőztetés

Várjunk vele kellemesebb időjárási viszonyokra, mert a gyepszellőztetés során a földfelszín feletti filcréteget távolítjuk el, amely ha túlzottan vastag, meggátolja a fűszálak megfelelő víz-, oxigén- és tápanyagfelvételét, és hatalmas stressznek tennénk ki pázsitunkat. A gyepszellőztetéssel érdemes egészen őszig várnunk.

5. Mulcsozónyírás

Az apróra vágott fűnyesedék természetes zöldtrágyaként funkcionál, így hasznos tápanyagokkal látja el a talajt. Segítségével ráadásul kiválthatjuk a műtrágyahasználatot is, amivel némileg környezettudatos gyepbirtokosok lehetünk.

6. Tápanyag-utánpótlás

A gyep általános tápanyag-utánpótlására használjunk komposztot, amelyet akár mi magunk is előállíthatunk a háztartási hulladékok és a növényi nyesedékek segítségével. A komposztálás egy rendkívül egyszerű folyamat, amellyel a kertünk csak nyerhet, és a környezettudatosság jegyében sokkal jobb választás, mint a műtrágyázás. Fontos, hogy a humuszt vékony rétegben terítsük el, majd ezt követően a gyepet egyenletesen és bőségesen öntözzük meg.

7. Kerti eszközeink

Minden használatot követően gondoskodjunk a fűnyírók és fűkaszák szükséges karbantartási feladatainak elvégzéséről. Tisztítsuk meg az eszközöket minden használat után, és rendszeresen élezzük meg fűnyíró késeit is. Ez utóbbi különösen fontos, hiszen a kopott késekkel a fűnyírás kifejezetten nehézkessé válhat és az összkép is elmarad majd a várttól. Nézzük át a kopóalkatrészeket, figyeljünk a szükséges mennyiségű olaj pótlásáról és a gumikerekek optimális légnyomásáról is!

Jó munkát, szép gyepet kívánunk!

Read previous post:
Wellness, lazulás, pihenés otthon, masszázsmedencében

Felgyorsult életvitelünk, a munkahelyi stressz, a túlhajszolt, fáradt mindennapok után kinek ne esne jól egy lazító masszázs, s mindez egy...

Close